23 Σεπ 2010

Μία εφαρμογή για όλες τις συσκευές!



Φορητές συσκευές όπως, τα κινητά τηλέφωνα ολοένα και ''γεμίζουν'' διάφορες εφαρμογές (applications) αλλά οι χρήστες προβληματίζονται καθώς αυτές δεν ''παίζουν'' παντού λόγω μη συμβατότητας, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη εφαρμογών ικανών να λειτουργήσουν σε οποιαδήποτε συσκεύη.
Για αυτόν τον λόγο, το Γερμανικό Ινστιτούτο Φραουνχόφερ για τα Ανοιχτά Συστήματα Επικοινωνιών (Fokus) έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα συντονίζοντας μια ευρεία ευρωπαϊκή κοινοπραξία για τη δημιουργία ενός ενιαίου περιβάλλοντος ανάπτυξης τέτοιων εφαρμογών, ώστε να είναι συμβατές και να μπορούν να λειτουργήσουν σε κάθε συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο.

Η χρηματοδότηση του σχεδίου, που τιτλοφορείται Webinos, θα γίνει από την ΕυρωπαϊκήΈνωση με πόρους που ανέρχονται στα 10 εκατ ευρώ ενώ στην κοινοπραξία συμμετέχουν 22 εταιρείες και φορείς, όπως οι Deutsche Telekom και Telecom Italia, οι Sony Ericsson και Samsung, καθώς και το World Wide Web Consortium, σύμφωνα με το BBC.

Στόχος αυτού του φιλόδοξου σχεδίου είναι η ίδια εφαρμογή να μπορεί να λειτουργεί το ίδιο καλά σε διάφορες συσκευές όπως σε μια τηλεόραση συνδεδεμένη στο Ίντερνετ, σε ένα αυτοκίνητο, σε ένα κινητό τηλέφωνο, ή σε κάποια άλλη φορητή συσκευή.

Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει οι εφαρμογές να έχουν ''ανοιχτές'' προδιαγραφές ώστε να μην περιορίζονται από τις κατασκευαστικές εταιρείες των συσκευών.

Ο υπεύθυνος του σχεδίου, Στέφαν Στέγκλιτς του Ινστιτούτου Φραουνχόφερ, εξήγησε ότι μόνο στην κινητή τηλεφωνία υπάρχουν τρεις πλατφόρμες (iPhone, Android, Symbian) για δημιουργία εφαρμογών ενώ γίνονται πολύ περισσότερες, αν συνυπολογιστούν οι πλατφόρμες για την ανάπτυξη εφαρμογών στα αυτοκίνητα και στις ποικίλες καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές.

Τις αμφιβολίες τους πάντως εκφράζουν, για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου διάφοροι αναλυτές καθώς όπως προκύπτει και από τα λεγόμενα του Στέγκλιτς, με την υπερβολική κατάτμηση που εμφανίζουν οι πλατφόρμες των επιμέρους κατασκευαστικών εταιρειών, οι κατασκευαστές επιδιώκουν να ''δέσουν'' τους πελάτες στη δική τους πλατφόρμα, προωθώντας έτσι ''κλειστές'' εφαρμογές.

Το ζητούμενο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας είναι να καταστεί εφικτό να υπάρξουν εφαρμογές που θα "τρέχουν" ελεύθερα σε ένα "ανοικτό" περιβάλλον Web και όχι να δημιουργηθεί ένα ακόμα λειτουργικό σύστημα που απλά θα επιδεινώσει το χάος.

Ως κοινός "παρονομαστής" σε όλες τις συσκευές θεωρείται το πρόγραμμα πλοήγησης στο Ίντερνετ (web browser) και αυτή τη βάση θα επιδιωχθεί να αξιοποιήσουν όλοι οι χρήστες προκειμένου μελλοντικά να "τρέχουν" το ίδιο περιεχόμενο, δηλαδή την ίδια εφαρμογή, σε οποιαδήποτε συσκευή.

Η εταιρεία Apple βέβαια, προς το παρόν δεν φαίνεται διατεθειμένη να εναρμονίσει τις προδιαγραφές της δικής της πλατφόρμας λογισμικού με αυτές των άλλων εταιριών. Τέλος υπάρχει και η άποψη ότι η νέα πρωτοβουλία ίσως αποθαρρύνει τις νέες καινοτομίες.

ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου