4 Σεπ 2010

Αποστολή - καμικάζι στην "καρδιά" του Ήλιου



Στην κατασκευή διαστημικού σκάφους στο μέγεθος αυτοκινήτου, που θα “αυτοκτονήσει”, πέφτοντας στην υπέρθερμη ατμόσφαιρα του Ήλιου, προχωράει η NASA, στο πλαίσιο της αποστολής Solar Probe Plus, που θα αναχωρήσει το αργότερο το 2018.
Πλησιάζοντας την ατμόσφαιρα του Ήλιου, η θερμική ασπίδα του σκάφους, κατασκευασμένη από σύνθετα υλικά άνθρακα, θα πρέπει να αντέξει ριπές ακτινοβολίας και θερμοκρασίες άνω των 1.400 βαθμών Κελσίου.

Αυτό το πρόγραμμα θα επιτρέψει στην εφευρετικότητα της ανθρωπότητας, να φτάσει εκεί που κανένα διαστημικό σκάφος δεν έχει πάει μέχρι σήμερα. Για πρώτη φορά, θα μπορέσουμε να αγγίξουμε, να γευτούμε και να μυρίσουμε τον Ήλιο”, δήλωσε η Λίκα Γκουχατακούρτα, επιστήμονας στο πρόγραμμα.

“Τα πειράματα που επιλέχθηκαν για το Solar Probe Plus σχεδιάστηκαν ειδικά για να απαντήσουν σε δύο βασικά ερωτήματα για τη φυσική του Ήλιου: Γιατί η εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου είναι θερμότερη από την ορατή επιφάνειά του; Τι προωθεί τον ηλιακό άνεμο που επηρεάζει τη Γη και το Ηλιακό Σύστημα;

Αυτά τα ερωτήματα μας βασανίζουν εδώ και δεκαετίες, και αυτή η αποστολή θα προσφέρει επιτέλους τις απαντήσεις”, ανάφερε ο διευθυντής του Τμήματος Ηλιοδυναμικής της NASA στην Ουάσινγκτον, Ντικ Φίσερ.

ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου