31 Ιουλ 2010

Γαντζωμένη στο 10% η ανεργία στην ευρωζώνη



Σταθερή για τέταρτο συνεχόμενο μήνα παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, αλλά στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, στο 10%.


Παράλληλα ο πληθωρισμός παρουσίασε ελαφρά αύξηση από 1,4% τον Ιούνιο σε 1,7% τον Ιούλιο, εξέλιξη μάλιστα που δεν θωρείται αρνητική, καθώς το πρόβλημα της ευρωζώνης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν ήταν ο πληθωρισμός αλλά ο αποπληθωρισμός. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι τα προκαταρκτικά, δεν περιλαμβάνουν δηλαδή αναλυτικά το κάθε κράτος-μέλος.

Οσον αφορά την ανεργία, παρ' όλο που ποσοστιαία παρέμεινε σταθερή σε απόλυτους αριθμούς, τον Ιούνιο προστέθηκαν άλλοι 6.000 άνεργοι σε σχέση με τον Μάιο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανέργων στην ευρωζώνη στα 15,771 εκατομμύρια. Το υψηλότερο ποσοστό ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, παρουσιάζει η Ισπανία (19,8%). Χθες ανακοίνωσε μάλιστα και τα δικά της στοιχεία για την ανεργία, η οποία αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο στο 20,09%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 1997.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 7% μετά τη μείωση που είχε παρουσιάσει τον Μάιο. Η ανεργία συντηρείται σχετικά χαμηλά στη Γερμανία χάρη στις επιδοτήσεις που βοηθούν πολλές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να απασχολούν κόσμο, μέτρο το οποίο θα αρχίσει να εκπνέει τους επόμενους μήνες, προκαλώντας πιθανότατα αύξηση του αριθμού των ανέργων.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας κατέγραψαν η Αυστρία και η Ολλανδία, 3,9% και 4,4% αντίστοιχα.

Πηγη  http://www.enet.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου