11 Οκτ 2010

Ισόβια σε Κορκονέα - 10ετής κάθειρξη για Σαραλιώτη



Ποινή ισόβιας κάθειρξης και φυλάκιση 15μηνών για πράξεις οπλοχρησίας, επέβαλε τη Δευτέρα (11/10) το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας, στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και ποινή 10ετούς κάθειρξης στον συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη.

 Μετά από 84 συνεδριάσεις, η πρόεδρος του δικαστηρίου, Αντζελίτα Παπαβασιλείου, εκφώνησε τη Δευτέρα (11/10) την απόφαση επί της ενοχής του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τους δύο ειδικούς φρουρούς, που κατηγορούνται για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια το Δεκέμβριο του 2008. Σύμφωνα με την απόφαση, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, με ψήφους 4 προς 3, κρίθηκε ένοχος για δυσμενέστερη κατηγορία από αυτήν που του είχε απαγγελθεί.
Οι τέσσερις δικαστές μετέτρεψαν την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο στη βαρύτερη κατηγορία της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο.
Στην απόφαση αυτή μειοψήφησαν η πρόεδρος , ένας τακτικός δικαστής και ένας ένορκος που έκριναν ότι ο Κορκονέας πρέπει να δικαστεί ως έχει, δηλαδή για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.
Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να μην δώσει κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Ακόμη, με πλειοψηφία 6 προς 1, το δικαστήριο έκρινε ένοχο για συνέργεια το Βασίλη Σαραλιώτη, υπέρ του οποιου το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.
Ο εισαγγελέας  έδρας πρότεινε στο δικαστήριο, την απόρριψη και του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου και του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς, μετά την πράξη, που ζήτησε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου να αναγνωριστεί.
Οπως ανέφερε ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Λακαφώσης, ο πρότερος έντιμος βίος δε δίνεται για να επιβραβευθεί απλώς ένας καλός οικογενειάρχης και ένας καλός επαγγελματίας. "Απαιτεί θετική και επωφελή για την κοινωνία δράση και συμπεριφορά. Τέτοια ούτε επικαλείται ο κατηγορούμενος, ούτε προέκυψε από τη διαδικασία".
Για το δεύτερο ελαφρυντικό, ο κ. Λακαφώσης είπε, ότι καλή συμπεριφορά μετά την πράξη έχει νόημα και ουσία, όταν εκδηλώνεται υπό καθεστώς προσωπικής ελευθερίας και όχι υπό καθεστώς περιορισμού και εν συνεχεία υπό καθεστώς περιοριστικών όρων.
Μάλιστα ο εισαγγελέας χαρακτήρισε, "προσπάθεια δημιουργίας καλής εικόνας", που δεν πρέπει να αποδεχθεί το δικαστήριο, την προσφορά αίματος για πεντάχρονο παιδί, στην οποία προέβη ο Σαραλιώτης στο διάστημα που είναι ελεύθερς με περιοριστικούς όρους, στην Αμφισσα.
Οι δικαστές του Κακουργιοδικείου με πλειοψηφία 6 προς 1 έκριναν ότι στον Βασίλη Σαραλιώτη, δεν πρέπει να δοθεί αναστολή.

Ως προς τις παρεπόμενες ποινές το δικαστήριο διέταξε τη διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επέβαλε διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε τη διαβίβαση πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών, ώστε να ελεγχθεί το ενδεχόμενο αξιόποινης συμπεριφοράς τεσσάρων μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου