25 Οκτ 2010

Το κάπνισμα συνδέεται με την άνοια



Διπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ στους ενήλικες που καπνίζουν συστηματικά υποστηρίζει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Γνωστό είναι, άλλωστε, πως η βλαβερή αυτή συνήθεια προκαλεί θανάτους από διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα ωστόσο η συγκεκριμένη έρευνα ισχυρίζεται πως οι μεσήλικες που καπνίζουν συστηματικά και αρκετά είναι διπλάσια επιρρεπείς να εμφανίσουν άνοια μετά από μια 20ετία.

"Η έρευνά μας δείχνει ότι το βαρύ κάπνισμα στους μεσήλικες αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για τη νόσο Αλτσχάιμερ όσο και για αγγειακή άνοια σε άνδρες και γυναίκες από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες", ανέφερε η ερευνήτρια στο Kaiser Permanente του Όκλαντ στην Καλιφόρνια, Ρέιτσελ Γουίτμερ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 21.123 εθελοντές ηλικίας 50 έως 60 ετών και το 25% εξ' αυτών (5.367 άτομα) εμφάνισαν άνοια μέσα σε 20 χρόνια και 1.136 Αλτσχάιμερ. Μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν εκείνοι που κάπνιζαν πάνω από δύο πακέτα τη μέρα. Συγκεκριμένα, αυτοί οι άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν αγγειακή άνοια κατά 172%, Αλτσχάιμερ κατά 157% και άνοια 114%.

"Η αύξηση του κινδύνου δεν αφορά μόνο όσους καπνίζουν πολύ. Δε σημαίνει ότι αν κάποιος καπνίζει λιγότερο δεν κινδυνεύει, αυτό είναι σίγουρο. Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι το κάπνισμα βλάπτει γενικώς την υγεία. Αυτή (η έρευνα) πραγματικά προσθέτει το στοιχείο ότι επηρεάζεται και ο εγκέφαλος", πρόσθεσε η Γουίτμερ.

Συνολικά, 5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πεθαίνουν ετησίως από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρκίνο που προέρχεται από συστηματικό κάπνισμα ενώ 430.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ως παθητικοί καπνιστές.

Επίσης, το 2010 αναμένεται να ξεπεράσει τα 604 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος για την αντιμετώπιση της άνοιας ενώ μέχρι το 2050 τα άτομα που πάσχουν από κάποιας μορφής άνοια θα τριπλασιαστούν.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου