Χρειάστηκαν δυο χρόνια εργασίας από διακόσιους επιστήμονες και $88.000.000 για να ολοκληρωθεί η "γέννηση" του Tianhe-1A,
του γρηγορότερου υπερυπολογιστή του πλανήτη, που "κατοικεί" στο National Supercomputer Center στην Tianjin. Αν και η μέση ταχύτητα του είναι γύρω στα 563.1 teraflops, ο Tianhe-1A καταφέρνει να πιάνει ταχύτητες μέχρι και 2.507 petaflops, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Ο πρόεδρος του National University of Defense Technology, Zhang Yulin, ανέφερε πως ο υπολογιστής θα χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία σεισμογραφικών δεδομένων για χρήση στην εύρεση πετρελαίου, καθώς και για ιατρικές έρευνες και τη σχεδίαση αεροδιαστημικών οχημάτων.
Όσο για το "τι τρέχει μέσα" στον Tianhe-1A; Λιγάκι διαφορετικές εκδόσεις ενός... κοινού μας γνώριμου: των chips γραφικών της Nvidia! Συγκεκριμένα, ο Tanhe-1A βασίζεται για τη λειτουργία του σε 7.168 Nvidia Tesla M2050 GPUs και 14.336 Intel Xeon CPUs.
Σύμφωνα τόσο με τον Guangming Liew, chief of National Supercomputer Center στην Tianjin, όσο και τον πρόεδρο και CEO της Nvidia, Jen-Hsun Huang, επιδόσεις σαν αυτές του Tianhe-1A δεν θα ήταν δυνατές δίχως τη χρήση GPUs. Όπως ανέφερε ο Jen-Hsun Huang, "Οι GPUs επαναπροσδιορίζουν το computing υψηλών επιδόσεων. Οι GPUs σήμερα αποτελούν την κινητήρια δύναμη `πίσω` από δυο εκ των τριών γρηγορότερων σημερινών υπερυπολογιστών".
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου