6 Δεκ 2010

Κολλητικό το χασμουρητό μετά την ηλικία των 5 ετών



“Ανοσία” στο χασμουρητό των άλλων φαίνεται πως έχουν τα μωρά και τα μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών, αφού δεν το “κολλάνε” ενστικτωδώς, όπως συμβαίνει στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό τον ψυχολόγο δρα Jim Anderson, του Πανεπιστημίου του Stirling, μελέτησαν 22 βρέφη και μικρά παιδιά, στα οποία έδειξαν βίντεο άλλων παιδιών, ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας κάθε παιδιού, αλλά και... ζώων που χασμουριόνταν.
Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές, ήταν ότι τα παιδιά χασμουριούνται αυθόρμητα μέχρι τα πέντε τους, χωρίς να επηρεάζονται από κάποιον άλλο.

Στα πέντε μερικά αρχίζουν να κολλάνε το χασμουρητό και μέχρι την ηλικία των 11 ετών όλα πια τα παιδιά κολλάνε το χασμουρητό, όπως και οι ενήλικοι.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι επιστήμονες ξέρουν ότι το χασμουρητό είναι κολλητικό για ένα άνθρωπο, όταν βλέπει κάποιον άλλο να χασμουριέται, ενώ πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το φαινόμενο εμφανίζεται και στα ζώα, όπως οι χιμπατζήδες και οι σκύλοι.

"Η ακριβής αιτία που χασμουριόμαστε, δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πολύ καλά, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στους ενήλικες το χασμουρητό είναι άκρως κολλητικό. Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, για τα συναισθήματα των γύρω τους, είναι πολύ πιο πιθανό να κολλάνε το χασμουρητό", υπογράμμισε ο Anderson.

Η πιο πιθανή αιτία για το χασμουρητό είναι ότι αποτελεί αντίδραση για τα χαμηλά επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, προκειμένου να γεμίσουν οι πνεύμονες με αέρα και να αυξηθεί η ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό, όπως επίσης και το ότι βοηθά, ώστε να εξισορροπείται η πίεση στα αυτιά.

Πηγή :  http://www.cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου