10 Αυγ 2010

Ρωσία: Φόβοι για εκδήλωση επιδημιών


Ο εφιάλτης συνεχίζεται στη Μόσχα, όπου το τοξικό νέφος καλύπτει για 4η ημέρα τη ρωσική πρωτεύουσα, που μετράει τις πληγές της από τις πυρκαγιές και τον πρωτοφανή καύσωνα.
Οι ρωσικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες, και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας, λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Την ίδια ώρα, οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή γύρω από το κέντρο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων στα Ουράλια. Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον πρωθυπουργό της Ρωσίας για τα θύματα των πυρκαγιών απέστειλε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Πολιτικής Άμυνας, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στη Μόσχα είναι εξαπλάσια και πλέον του ανωτάτου ορίου ασφαλείας. Οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει πριν από την Τετάρτη.


Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας, ξένοι διπλωμάτες και υπάλληλοι πρεσβειών εγκαταλείπουν τη ρωσική πρωτεύουσα.


Ο καύσωνας και το τοξικό νέφος του καπνού διπλασίασαν τη θνησιμότητα, όπου καθημερινά το τελευταίο διάστημα καταγράφονται 700 θάνατοι έναντι 360-380 που καταγράφονται συνήθως, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Δήμου της Μόσχας.


"Οι κυβερνητικοί επικεφαλής των επιχειρήσεων αντιμετώπισης των πυρκαγιών κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή, όπου βρίσκεται το κέντρο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων, "Μαϊάκ" .


Περίπου 800 πυροσβέστες και στρατιώτες μάχονται κατά της πυρκαγιάς γύρω από το κέντρο αυτό που ειδικεύεται στις πυρηνικές έρευνες και ειδικά στην κατασκευή ατομικών όπλων. Στο γιγάντιο αυτό εργοστάσιο, όπου το 1957 είχε σημειωθεί μια πυρηνική καταστροφή, επεξεργάζονται τουλάχιστον 400 τόννοι πυρηνικών αποβλήτων ετησίως, ενώ εκεί υπάρχει και χώρος αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων πυρηνικών αποβλήτων.


Σημειώνεται ότι και σε άλλες ρωσικές περιοχές, που απειλούνται από τις φωτιές, υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες των ρωσικών αρχών, με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν ίδιες για μερικές ημέρες ακόμα.


Οι ρωσικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες, και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας, λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα που πλήττει τη χώρα, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιστσένκο.


Σύμφωνα με τον Ονιστσένκο, οι υγειονομικές υπηρεσίες "ενίσχυσαν τους ελέγχους για λοιμώδεις νόσους" εξαιτίας ενδείξεων όπως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας και η επιδείνωση της ποιότητας του νερού σε 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες.


"Φοβούμαστε μήπως έρθει χολέρα από τη νοτιοανατολική Ασία, το Πακιστάν, όπου η κατάσταση δεν είναι καλή", δήλωσε ο Ονιστσένκο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ.


"Παίρνουμε μέτρα για να οργανώσουμε τον έλεγχο των τροφίμων και ζητούμε την παράδοση πόσιμου νερού εκεί όπου οι πηγές υδροδότησης έχουν στερέψει", διευκρίνισε.


Εν τω μεταξύ ενισχύονται οι διεθνείς προσπάθειες υποστήριξης από ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μερικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν συστήσει στους πολίτες τους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές.


Ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως σκοπεύει να υποβάλει σύντομα σχέδιο αναβάθμισης του πυροσβεστικού εξοπλισμού καθώς και προτάσεις για την καλύτερη πρόληψη εναντίον των πυρκαγιών.


Η κριτική απέναντι στην κυβέρνηση ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών είναι έντονη.


Την ίδια ώρα, έντονος προβληματισμός επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τις εξαγωγές σιτηρών μέχρι το τέλος του 2010 λόγω των πυρκαγιών και της ξηρασίας που πλήττει τη χώρα, καθώς η τιμή του σιταριού σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 1973 και βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 μηνών.


«Μεντβέντεφ ζήτα βοήθεια από το εξωτερικό»

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία πρότειναν σήμερα Δευτέρα στον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να ζητήσει επείγουσα βοήθεια από το εξωτερικό για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και για να αποφευχθεί μια πραγματική "ανθρωπιστική καταστροφή".


"Σήμερα έγινε σαφές ότι το υπάρχον σύστημα στη χώρα δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί μαι τέτοια κατάσταση ανάγκης" αναφέρεται σε ανοικτή επιστολή που υπογράφεται από την πρόεδρο της Ομάδας του Ελσίνκι, Λιουντμίλα Αλεξέεβα και τον πρώην διαφωνούντα Σεργκέι Κοβαλέφ.


"Χρειάζεται μια μεγάλης έκτασης διεθνής ανθρωπιστική επιχείρηση για να σωθούν και ζωές και η φύση", εκτιμούν οι υπογράφοντες την επιστολή και συνεχίζουν:" Είναι φανερό ότι η χώρα δεν διαθέτει αρκετά μέσα για να αντιμετωπίσει τις φωτιές".


"Δεν διαθέτουμε παρά μόνο τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν πάνω από 200", προστίθεται στην ίδια επιστολή και επισημαίνεται:" Για να αποφευχθεί μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά και τεχνολογική, είστε υποχρεωμένος να ζητήσετε επείγουσα βοήθεια από τους ηγέτες κρατών, που έχουν πείρα στις μάχες κατά τνω πυρκαγιών σε δάση".


Ηδη πολλές χώρες , όπως Γαλλία και Ιταλία έχουν ήδη προσφερθεί να βιηθήσουν τη Ρωσία, αλλά σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων που επιθυμεί να μειώσει το ύψος της καταστροφής, για να αποφευχθεί η πρόκληση πανικού στο λάο, "η βοήθεια από το εξωτερικό θα κρατηθεί ως ρεζέρβα" .


Σύμφωνα με ειδικούς, ο καπνός από τις φωτιές και ο μεγάλος καύσωνας που διαρκούν εδώ και πολλές ημέρες, ενδέχεται να προκαλέσουν μια τεράστια οικολογική καταστροφή, αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους της Ρωσίας.


Τι αναπνέουν οι Ρώσοι; 

Ο γεμάτος μικροσωματίδια πυκνός καπνός που έχει πνίξει εδώ και μια εβδομάδα τη Μόσχα αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία, προειδοποιούν οι γιατροί, που θεωρούν ότι το μόνο αξιόπιστο μέτρο προστασίας είναι η απομάκρυνση από τη μολυσμένη περιοχή.


Η μόλυνση του αέρα της Μόσχας ξεπερνά, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, κατά τρεις έως έξι φορές το επίπεδο συναγερμού στη ρωσική πρωτεύουσα.


Το παρατηρητήριο της ποιότητας του αέρα στη Μόσχα, το Mosecomonitoring, ανακοίνωσε στην ηλεκτρονική του σελίδα ότι ο καπνός αποτελείται από επιβλαβή μικροσωματίδια , μεγέθους τουλάχιστον 10 μικρών, κυρίως μονοξειδίου του άνθρακα και συγκεκριμένων υδρογονανθράκων.


Ο μολυσμένος αέρας περιέχει επίσης σημαντικές συγκεντρώσεις οξειδίου του αζώτου και θειώδους αμμωνίου, ενώ το ποσοστό του οξυγόνου είναι μειωμένο.


Σύμφωνα με τον γιατρό Πάβελ Λογκίνοφ του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Κέντρου της Μόσχας, ο κατάλογος των προβλημάτων υγείας που είναι πιθανόν να προκαλέσει ο καπνός είναι μακρύς: βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες πνευμονικές και οφθαλμικές λοιμώξεις. Επιπλέον, η έλλειψη οξυγόνου στον αέρα μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα.


Δεν υπάρχουν μέσα για αποτελεσματική προστασία. "Το μόνο πράγμα που βοηθά πραγματικά είναι να φύγει κανείς από τη Μόσχα", ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι χρόνια πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα βρέφη και οι έγκυοι", εξηγεί ο γιατρός Λογκίνοφ.


"Για την αναπνοή, οι χειρουργικές και άλλες μάσκες βοηθούν κάπως κατά των ερεθισμών που προκαλούνται από τον καπνό, αλλά αυτό δεν διευθετεί το πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Δεν αναπνέουμε ευκολότερα", τονίζει ο γιατρός. 


Σώθηκε ιστορικό χωριό

Οι Βούλγαροι πυροσβέστες, που συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη Ρωσία, κατάφεραν να σώσουν από τις φλόγες το ιστορικό χωριό Γιάζβιστε, κοντά στην πόλη Λίκινο - Ντούλεβο. Το χωριό έχει χτιστεί στις αρχές του 18ου αιώνα και όλα τα σπίτια του είναι ξύλινα ενώ είναι γνωστό για τις παλιές εκκλησίες του. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ευχαρίστησε τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ για την βοήθεια των 92 Βούλγαρων πυροσβεστών στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη Ρωσία. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου