5 Αυγ 2010

Μύθος το... τέλειο μαύρισμα



Επικίνδυνο και... φυσικώς αδύνατο είναι το ομοιόμορφο μαύρισμα σε ολόκληρο το σώμα. Οσο πιο δύσκολα μαυρίζει κάποια περιοχή τόσο μεγαλύτερη προστασία χρειάζεται από τον ήλιο, καθώς είναι ευάλωτη στον καρκίνο του δέρματο

Επικίνδυνος μύθος είναι το... τέλειο μαύρισμα, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων. Oπως υποστηρίζεται από νέα μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση πειραματικής δερματολογίας "Journal of Experimental Dermatology", όσοι αναζητούν το τέλειο και ομοιόμορφο μαύρισμα σε όλο τους το σώμα θα πρέπει να γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο επικίνδυνο αλλά και... φυσικώς αδύνατο. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Τζόναθαν Ρις, μερικές περιοχές του ανθρώπινου σώματος εκ φύσεως μαυρίζουν λιγότερο εύκολα από άλλες, ενώ χρειάζονται παράλληλα και μεγαλύτερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι γλουτοί, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται, είναι πολύ δύσκολο να μαυρίσουν, ακόμη και με επίμονο γυμνισμό. Το μαύρισμα των γλουτών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με αυτό που κάνουν άλλα σημεία του σώματος όπως η πλάτη, η οποία μαυρίζει (ή καίγεται) εύκολα.

Oπως τονίζουν δε οι επιστήμονες, όσο πιο δύσκολα μαυρίζει κάποια περιοχή του σώματος, τόσο μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο χρειάζεται, καθώς πρόκειται για περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στον καρκίνο του δέρματος!

Οι επιστήμονες μελέτησαν τους λόγους για τους οποίους οι καρκίνοι του δέρματος -όπως το επικίνδυνο μελάνωμα- τείνουν να εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά σημεία του σώματος μολονότι όλοι προκαλούνται από την ίδια έκθεση στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

Η ομάδα του Ρις ζήτησε από 100 εθελοντές να κάνουν τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ), ώστε να μελετήσουν πόσο βαθιά είχε φτάσει το μαύρισμα στο δέρμα τους.

Μετά από έξι συνεδρίες, διαπίστωσαν ότι ιδιαίτερα οι γλουτοί είναι άκρως ανθεκτικοί στο μαύρισμα και παραμένουν αρκετά άσπροι σε σχέση με την πλάτη, παρά το γεγονός ότι τα δύο μέρη του σώματος έχουν εκτεθεί στην ίδια ποσότητα ακτινοβολίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως έχουν και την ίδια αντοχή στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

Oπως επισημαίνει ο Ρις "ένα από τα αινίγματα σχετικά με το μελάνωμα είναι γιατί οι όγκοι του διαφέρουν τόσο πολύ ανάλογα με την περιοχή του σώματος. Η νέα έρευνα δείχνει ότι, από μια άποψη, όλοι αποτελούμαστε από διαφορετικά τμήματα δέρματος που παρέχουν διαφορετικό βαθμό προστασίας από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας".

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου