Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η διεύρυνση της συνεργασίας τους και οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που βρίσκεται στο Ισραήλ, θα συναντηθεί αργότερα με τον πρόεδρο της Παλαιστιανικής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε αστειευόμενος, κατά τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών: «Ακόμα προσπαθούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα αν αυτό είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι ή όχι. Ωστόσο το σίγουρο είναι ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν πάρα πολλά κοινά, τα οποία υφίστανται εδώ και καιρό και βασίζονται στις αρχές και τις αξίες που διδαχθήκαμε από έναν άλλο πολιτισμό προερχόμενο από την Ελλάδα».
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού χαιρέτισε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ανέφερε ότι τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν δεν γινόταν να είναι διαφορετικά από την ειρηνευτική διαπραγμάτευση, την ειρήνευση στην περιοχή, την ειρήνη με τους γείτονες.
«Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή. Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος ήρθε να συμπληρώσει τα όσα για πρώτη φορά είχαμε συζητήσει σε μια κατά τύχη συνάντησή μας πριν από καιρό, σε ένα εστιατόριο της Μόσχας» ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας στον τομέα της οικονομίας, μέσα από τη διεύρυνση των υφιστάμενων σχέσεων στους τομείς της τεχνολογίας, της τεχνογνωσίας, του εμπορίου και της γεωργίας.
Για μια ακόμη φορά εξέφρασε την ανησυχία του για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και εξήρε τη στάση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, απέναντι στο ζήτημα αυτό.
Τέλος, ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος σε λίγες ώρες θα συναντηθεί με τον Μαχμούντ Αμπάς, να του μεταφέρει την ειλικρινή διάθεση για διαπραγμάτευση της ισραηλινής πλευράς, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ όχι μόνο έχει τη διάθεση να διαπραγματευθεί, αλλά και να συμφωνήσει.
«Προχωρούμε στο χτίσιμο μιας ειρηνικής γειτονιάς»
Ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Ισραηλινό ομόλογό του για τη διάθεση υποστήριξης των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την έξοδο από την οικονομική κρίση και εξήρε τους ισχυρούς δεσμούς και τις στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα του χρόνου μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών. Αναφέρθηκε, επίσης, και εκείνος στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα τουρισμού, γεωργίας, εμπορίου και τεχνολογίας.
Σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης επαίνεσε την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για χαλάρωση του αποκλεισμού, τονίζοντας, ωστόσο, ότι μια σειρά μέτρων από εδώ και έπειτα είναι απαραίτητα για την οριστική λύση του προβλήματος.
Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, εξέφρασε την ελπίδα, αλλά και την πεποίθηση, ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα οδηγήσουν σε απευθείας συνομιλίες στο προσεχές διάστημα.
Κλείνοντας, έδωσε έμμεση απάντηση στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, για τη χρονική στιγμή που επελέγη για την επίσκεψη αυτή.
«Γιατί σήμερα; Η ενδυνάμωση των σχέσεων είναι πάγια πολιτική μας. Είμαστε γείτονες, ζούμε στην ίδια περιοχή, επιθυμούμε την ειρήνη, δεν εκμεταλλευόμαστε συγκρούσεις στην περιοχή. Παίρνουμε και θα πάρω και άλλες πρωτοβουλίες και με την Τουρκία, για ειρηνικό διάλογο για να προχωρήσουμε στο χτίσιμο μιας ειρηνικής γειτονιάς, προς όφελος όλων», είπε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ελλάδα, την οποία εκείνος απεδέχθη, τοποθετώντας την στο προσεχές μέλλον. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το Δάσος των Εθνών στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στα Ιεροσόλυμα, όπου φύτεψε συμβολικά μια ελιά.
Απόψε στις 20.00, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου