22 Ιουλ 2010

Νευρικότητα για τα τραπεζικά τεστ

 

 

Την αισιοδοξία του ότι τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών θα δώσουν σαφή εικόνα του κλάδου εξέφρασε ο Ολι Ρεν, αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Έχω εμπιστοσύνη ότι τα stress test θα παρέχουν σαφή εικόνα της κατάστασης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος», ανέφερε ο κ. Ρεν σε ομιλία του στην φινλανδική πόλη Πόρι και συμπλήρωσε: «αν βρεθούν αδύναμα σημεία... έχουμε τα μέσα για να τα διορθώσουμε».
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, οποιεσδήποτε τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρέπει να στραφούν πρώτα στους μετόχους και τις αγορές για βοήθεια. «Μόνο μετά από αυτό και εφόσξ υπάρχει ακόμη ανάγκη, θα πρέπει να προστατευτούν από τα εθνικά ταμεία σταθεροποίησης».
Σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών - μελών της Ε.Ε καθώς και αντιπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συζητήσουν σε τηλεδιάσκεψη τις τελικές λεπτομέρειες των τεστ.
Τα τεστ αντοχής είχε ανακοινωθεί ότι θα δημοσιοποιούντο αύριο στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) στο Λονδίνο από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters η ημερομηνία ανακοίνωσης των τεστ έχει διχάσει τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, και δεν αποκλείεται τα αποτελέσματά τους να κοινοποιηθούν νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, σε ώρα που ενδέχεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.
Η σύγχυση όσον αφορά στο χρόνο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων έρχεται να επιτείνει τις φήμες και την αβεβαιότητα για τα stress tests, τα οποία αποτελούν ένα εργαλείο προσομοίωσης της αντοχής των τραπεζών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και εκτίναξης του δημοσίου χρέους χωρών - μελών της ευρωζώνης.
Γάλλοι και Γερμανοί πιέζουν για όψιμη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τραπεζικού τσεκ- απ (στο οποίο έχουν υποβληθεί 91 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης) ώστε να δοθεί η ευκαιρία στις ευρωπαϊκές αγορές να αντιδράσουν πρώτες παρά να αφεθεί η πρωτοβουλία στις αντίστοιχες αμερικανικές.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου