29 Ιουλ 2010

Ευ. Βενιζέλος: Συμφωνία με Κομισιόν για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά



Την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.


Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι αποδέχεται την λύση που περιλαμβάνει τον διαχωρισμό και την εκποίηση μέσω πλειστηριασμού ορισμένων περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων, τα οποία δεν είναι αναγκαία για την λειτουργία τους στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών. Παράλληλα τα Ναυπηγεία αναλαμβάνουν την υποχρέωση για τα επόμενα 15 χρόνια να περιοριστούν και να μην αναπτύξουν μη στρατιωτικές, δηλαδή πολιτικές δραστηριότητες.

Ο υπουργός χαρακτήρισε "άκρως ικανοποιητική" τη συμφωνία, ενώ επισήμανε ότι "είναι αποτέλεσμα τεχνικών προσπαθειών που έχουν καταβληθεί από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών και από τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αλλά φυσικά και από την πολιτική ηγεσία".

"Θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Αλμούνια αλλά και τη Λαίδη Άστον, και την Ελληνίδα Επίτροπο την κα Δαμανάκη, γιατί συνέβαλλαν με τον τρόπο τους στη διαμόρφωση αυτής της λύσης, τις Υπηρεσίες της Επιτροπής και φυσικά τις Υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας", δήλωσε ο υπουργός.

Διευκρίνισε ότι "αν όλα πάνε καλά, θα υπογράψουμε την αναλυτική συμφωνία, η οποία όμως θα ισχύσει μετά την κύρωσή της στη Βουλή", ενώ προειδοποίησε ότι "αν η κύρωση αυτή δεν γίνει με ευρύτατη πλειοψηφία και σε κλίμα συναντίληψης και συναίνεσης, και αν ακουστεί η παραμικρή ένσταση ή αντίρρηση που υπερβαίνει τα εσκαμμένα, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην εφαρμόσει τη συμφωνία".

"Να επανέλθουμε στις καταγγελίες των συμβάσεων, στο διαιτητικό Δικαστήριο και θα αναλάβει η χώρα το κόστος και για τα χρήματα που έδωσε χωρίς να έχουν πιάσει τόπο και για τα χρήματα που ενδεχομένως θα δώσει λόγω αποζημιώσεων, αλλά το κόστος της ηρεμίας του ελληνικού λαού και της διαφάνειας, πρέπει κι αυτό να ληφθεί υπόψη", δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Θα υπάρξει ριζική αλλαγή στα θέματα αυτά και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του".


Πηγη  http://www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου