22 Ιουλ 2010

Ε.Ε.: Πρωτιά για την Ελλάδα στα προϊόντα «μαϊμούδες»


 
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, στα προϊόντα «μαϊμούδες», που δέσμευσαν τα ελληνικά τελωνεία την προηγούμενη χρονιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και η οποία αφορά τις δράσεις στα τελωνεία της ΕΕ για την καταπολέμηση των απομιμήσεων και παραποιήσεων, αλλά και την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής διανοητικής ιδιοκτησίας, τα προϊόντα «μαϊμούδες», που δέσμευσαν τα ελληνικά τελωνεία την προηγούμενη χρονιά, αυξήθηκαν από 3,6 εκατ. το 2008 σε 21,9 εκατ. το 2009. Συνολικά για τους «27» δεσμεύτηκαν από τα τελωνεία των κρατών μελών 118 εκατ. προϊόντα το 2009.

Το σύνολο εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το 2008, που ήταν 178, 9 εκατ. προϊόντα. Μετά την Ελλάδα, σε δεσμεύσεις προϊόντων ακολουθούν η Ολλανδία με 17,9 εκατ. αντικείμενα, η Ιταλία με 12,9 εκατ. αντικείμενα και η Βουλγαρία με 11,3 εκατ. αντικείμενα.

Από την έκθεση προκύπτει ακόμη ότι γενικότερα για τους «27», τσιγάρα, ρούχα και επώνυμα είδη είναι τα βασικά προϊόντα, που κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές με την υποψία της παραβίασης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν επίσης προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των πολιτών, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες, παιχνίδια, φάρμακα ή οικιακές συσκευές.
Επιπλέον, στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι παραβάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίες στο παρελθόν αφορούσαν κυρίως τα είδη πολυτελείας, αφορούν πλέον όλο και περισσότερο προϊόντα, που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή. Στις κατηγορίες προϊόντων με τα υψηλότερα ποσοστά δεσμεύσεων από τα τελωνεία συγκαταλέγονται τα τσιγάρα (με ποσοστό 19% των δεσμεύσεων), άλλα προϊόντα καπνού (16%), τα επώνυμα προϊόντα (13%) και τα φάρμακα (10%).
Η Κίνα εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή προϊόντων, που παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με 64% των παράνομων προϊόντων, ενώ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προέρχονται τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκεκριμένων κατηγοριών παράνομων προϊόντων. Όπως αναφέρει ακόμη η έκθεση της Επιτροπής, περισσότερο από 77% του συνόλου των δεσμευθέντων προϊόντων καταστράφηκαν, ή απετέλεσαν, αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό της παράβασης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης ο αρμόδιος για τη φορολογία, τα τελωνεία, την καταπολέμηση της απάτης και τον έλεγχο επίτροπος Αλγκιρντάς Σεμέτα δήλωσε: «Ο ρόλος των τελωνείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να προστατεύει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Απομιμήσεις προϊόντων μπορεί να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών και συνιστούν εξαπάτηση των νόμιμα δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εμπορικούς εταίρους και τη βιομηχανία σε διεθνές επίπεδο για να εξασφαλίσουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου