31 Ιουλ 2010

Ολοταχώς προς το εκατομμύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι



Την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοικησης σηματοδοτεί η απογραφή των απασχολούμενων σε αυτή. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Γ. Ραγκούσης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο αριθμός των υπηρετούντων στο δημόσιο τομέα, έφθασε τις 768.009 άτομα, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται οι απασχολούμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή, στα ΝΠΙΔ και τις ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως, όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί και για αυτούς, ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων του δημοσίου, δεν αποκλείεται να αγγίξει το ένα εκατομμύριο. Με δεδομένο ότι ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας δεν ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια εργαζομένους, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ένας στους πέντε έχει ενταχθεί στο Δημόσιο!

Ως «κρίσιμη πρώτη ύλη» για την αναδιοργάνωση του κράτους και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών τα στοιχεία που προέκυψαν από την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «σημαντική και πρωτόγνωρη καινοτομία στο ελληνικό κράτος», ξεκαθαρίζοντας πως «αποτελούσε στόχο της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού», Γ. Παπανδρέου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Γ. Ραγκούσης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο αριθμός των υπηρετούντων στο δημόσιο τομέα, έφθασε τις 768.009 άτομα, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται οι απασχολούμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή, στα ΝΠΙΔ και τις ΔΕΚΟ, η απογραφή των οποίων θα ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως, όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί και για αυτούς, ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων του δημοσίου, δεν αποκλείεται να αγγίξει το ένα εκατομμύριο. Με δεδομένο δε ότι ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας δεν ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια εργαζομένους, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ένας στους πέντε έχει ενταχθεί στο Δημόσιο!

Στο πλαίσιο αντιστροφής λοιπόν, της αρνητικής εικόνας που επικρατεί στο Δημόσιο, ο κ. Ραγκούσης εξήγγειλε έναν επερχόμενο «Καλλικράτη» και στο κεντρικό κράτος.
Τα υφιστάμενα στοιχεία θα περάσουν τις επόμενες εβδομάδες από ενδελεχή έλεγχο σε ό,τι αφορά την ορθότητά τους, ενώ θα διενεργηθεί και ποιοτική επεξεργασία.

Σημειώνεται άλλωστε ότι τα στοιχεία είναι κατά δήλωση και κατά συνέπεια μπορεί να εμφανίζουν κάποιες διαφορές σε σχέση με τα πραγματικά, ενώ μπορεί από παρανόηση ή σκόπιμα, να έχουν υπαχθεί στη διαδικασία άνθρωποι που δεν είχαν υποχρέωση να απογραφούν, όπως και κάποιοι άλλοι να απέφυγαν τη σχετική υποχρέωση. Στόχος πάντως, είναι, μέχρι το τέλος Αυγούστου, ή τις αρχές Σεπτεμβρίου να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία που να αφορούν τον αριθμό απασχολουμένων ανά υπουργείο, φορέα, ΝΠΔΔ κ.λπ.

Αξιοποίηση

Με αυτή τη «γνώση» το υπουργείο θα μπορέσει να προχωρήσει σε καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει το Δημόσιο, μέσω συγχωνεύσεων ή και καταργήσεων οργανισμών και φορέων, οι οποίες βεβαίως θα συνοδευτούν από τις ανάλογες μετακινήσεις προσωπικού. Άλλωστε, όπως υπενθύμισε ο κ. Ραγκούσης, «ήδη το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων έχει πραγματοποιηθεί με απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου».

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών ήταν και χθες κατηγορηματικός, ότι «δεν ετέθη θέμα κατάργησης θέσεων στο Δημόσιο, κατά την τελευταία συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικα».
Το πρόβλημα άλλωστε της ανορθολογικής κατανομής του προσωπικού στο Δημόσιο, είναι κάτι που παραδέχονται όλοι τα τελευταία χρόνια, τόσο οι κυβερνώντες, όσο και συνδικαλιστικά στελέχη των δημοσίων υπαλλήλων. Δεκάδες διευθύνσεις και τμήματα χωρίς αντικείμενο ή υπαλλήλους, εργαζόμενοι «χαμένοι» σε γραφεία υπουργών και βουλευτών, απασχολούμενοι «βολεμένοι» σε θέσεις που πριμοδοτούνται με γενναία επιδόματα, «μάχιμες» υπηρεσίες υποστελεχωμένες λόγω αποσπάσεων, είναι μόνο ορισμένες από τις δυσλειτουργίες του Δημοσίου που αναμένεται να διαπιστωθούν και έμπρακτα μέσα από τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί.

Ενιαίο μισθολόγιο

Παράλληλα όμως, με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων ανοίγει και ο δρόμος για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, όπως ξεκαθάρισε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι «η όλη διαδικασία πλέον επισπεύδεται». Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι από το τέλος του χρόνου, θα λειτουργήσει Ενιαία Αρχή Πληρωμών, μέσω της οποίας θα πληρώνονται όλοι οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο και για το λόγο αυτό ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης των εκκαθαριστικών μισθοδοσίας σε κάθε φορέα. Εκτός... πληρωμών πάντως θα μείνουν όσοι δεν συμμετείχαν στη διαδικασία απογραφής, αν και όπως εξήγησε ο κ. Ραγκούσης, «μέσα στο επόμενο διάστημα θα δοθεί δυνατότητα σε όσους αποδείξουν επαρκώς ότι δεν απεγράφησαν για λόγους ανωτέρας βίας, να υποβάλουν εκπρόθεσμα τη σχετική φόρμα».

Η λειτουργία της ενιαίας αρχής πληρωμών αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για το κράτος και να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αφού, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών «θα μπορέσει να υπάρξει σαφής έλεγχος στο κόστος μισθοδοσίας, να εντοπισθούν τυχόν ασυμβατότητες με την κείμενη νομοθεσία, αλλά -κυρίως- να υπάρξει καθαρή στους πολίτες και κοινωνική λογοδοσία για το πώς ξοδεύονται τα χρήματά τους».

* Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ τονίζει πως «οι αριθμοί διαψεύδουν μια συστηματική και χρόνια διαστρέβλωση της πραγματικότητας με τα περί 1,5 - 2 ακόμη και 2,5 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων. Αποδεικνύεται ότι τόσο σε αριθμό όσο και σε μισθολογική δαπάνη είμαστε κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε».

Παράλληλα ζητά τον τερματισμό της πολιτικής απαξίωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησής τους, τη δημοκρατική αναδιοργάνωση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Επιτυχής διαδικασία με μηδενικό κόστος

Εξαιρετικά πολύπλοκο τεχνικό εγχείρημα ήταν η διαδικασία απογραφής των υπαλλήλων, όπως παραδέχθηκαν και οι δύο υπουργοί, αν και -όπως επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου- υλοποιήθηκε «με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο».

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του έργου είναι το γεγονός ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η απογραφή μέσα στα στενά χρονικά όρια που είχαν τεθεί το σύστημα απέγραφε 60.000 - 80.000 εγγραφές με μοναδικούς κωδικούς ΑΦΜ την

ημέρα. Χρησιμοποιήθηκαν, για πρώτη φορά σε τέτοιες συνθήκες φόρτου, οι πιο σύγχρονες υπολογιστικές εγκαταστάσεις της ΓΓΠΣ. Η υποδομή αυτή εξυπηρέτησε σε ώρες αιχμής πάνω από 270 απογραφές το λεπτό! Τη διαδικασία δυσχέρανε ακόμη περισσότερο διαδικτυακή επίθεση που δέχθηκε το σύστημα της απογραφής με στόχο τη μείωση της απόδοσής του. Τα στοιχεία της επίθεσης, μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, διαβιβάστηκαν ήδη στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο «υποστήριξης» του όλου εγχειρήματος παραλήφθηκαν και απαντήθηκαν περισσότερα από 10.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά τη διάρκεια της απογραφής. Αντίστοιχα, το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρετούσε από 5.000 έως 10.000 τηλεφωνήματα την ημέρα, με πάνω από 1.000 κλήσεις την ώρα σε ώρες αιχμής.

Πηγη http://www.imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου