2 Νοε 2010

AMD Radeon HD 6850 & 6870



Πιστή στην υπόσχεσή της να ανανεώνει τη σειρά καρτών γραφικών της κάθε τέτοια περίοδο έεινε η AMD, και για να συνεχίσει την ιδιαίτερα επιτυχηένη πορεία της σειράς ATI Radeon HD 5000, ανακοίνωσε κατά πρώτο λόγο τη σειρά AMD Radeon HD 6800.
 Θα ακολουθήσουν σε διάστηα ικρότερο του ενός ήνα και άλλες καρτών γραφικών, ώστε να συπληρωθεί η νέα της γκάμα.

Ας πάρουε, όως, τα πράγατα ε τη σειρά. Κατ' αρχάς, να αναφέρουε ότι η λέξη ATI
θα απουσιάζει από τις ονοασίες των καρτών γραφικών της εταιρείας. Επιπλέον, η AMD αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετικό σκεπτικό στην ονοατολογία, ε τη σειρά AMD Radeon HD 6800 να απευθύνεται πια στα mainstream και mainstream/performance τήατα της αγοράς (κόστος από €159 έως €219 περίπου]. Για τη συγκεκριένη σειρά, η AMD κατασκεύασε την GPU, ε την κωδική ονοασία Barts, η οποία θα παραχθεί σε δύο εκδόσεις, τις Barts XT [AMD Radeon HD 6870] και Barts PRO [AMD Radeon HD 6850].

 Αργότερα, και σύφωνα ε φήες, η εταιρεία θα παρουσιάσει τουλάχιστον τρία οντέλα, τα οποία θα ανήκουν στη σειρά AMD Radeon HD 6900, που απευθύνεται στα τήατα της αγοράς performance/enthusiast και enthusiast και θα βασίζονται σε δύο παραλλαγές της GPU, ε την κωδική ονοασία Cayman, τις Cayman XT και Cayman PRO.

Η πλέον ισχυρή κάρτα γραφικών της σειράς AMD Radeon HD 6900 θα αποτελεί ια dual-GPU έκδοση και έχει την κωδική ονοασία Antilles. Ωστόσο, παραένει ακόη άγνωστο αν θα βασίζεται σε δύο επεξεργαστές γραφικών τύπου Cayman XT ή σε δύο Cayman PRO ή σε κάτι "ενδιάεσο" [π.χ. τον πυρήνα της Cayman XT σε συνδυασό ε τους χρονισούς της Cayman PRO].

Τεχνολογίες
Τι φέρνουν, ωστόσο, οι νέες κάρτες γραφικών της AMD, εκτός από πολύ καλές -όπως θα διαπιστώσετε και στα διαγράατά ας- επιδόσεις στις κατηγορίες mainstream και mainstream/performance;
Πολλά. Για παράδειγα, εκτός από την υποστήριξη DirectX 11 και OpenGL 1.4, υποστηρίζονται οι τεχνολογίες Eyefinity [σηαντικά βελτιωένο] και EyeSpeed [Unified Video Acceleration 3.0, UVD3].

Δύο καινοτοίες αποτελούν το Morphological Anti-Aliasing και το πολύ ποιοτικότερο Anisotropic Filtering χάρη σε έναν σηαντικά βελτιωένο αλγόριθο. Η σηαντικότερη προσθήκη, πάντως, κατά την άποψή ας [αζί ε το βελτιωένο Eyefinity support] είναι η υποστήριξη της τεχνολογίας HD3D [Stereo 3D], που βρίσκει απέναντί της την τεχνολογία 3D Vision Surround της Nvidia. Η AMD, άλιστα, έχει συνεργαστεί ε πλήθος εταιρειών για τη δηιουργία ενός πλήρους και ευέλικτου οικοσυστήατος για την τεχνολογία της HD3D.

Εκτός από την υποστήριξη των OpenCL και DirectCompute προτύπων επίσης,
η τεχνολογία APP [AMD Accelerated Parallel Processing], που αντικαθιστά το brand ATI Stream, εγγυάται ακόα πιο αποτελεσατικό GPU computing.

Έξοδοι
Και οι δύο νέες κάρτες γραφικών ενσωατώνουν δύο θύρες mini-DisplayPort 1.2, ία θύρα HDMI 1.4a και δύο DVI. Ειδικά o εξοπλισός ε την πλέον σύγχρονη έκδοση του προτύπου DisplayPort 1.2 είναι κρίσιης σηασίας, αφού ε τη χρήση των δύο αυτών θυρών πορείτε να "βγάλετε σήα" σε έξι οθόνες [τρεις οθόνες ανά θύρα] και να απολαβάνετε το gaming όπως θα το απολαβάνατε ε ια Eyefinity 6 κάρτα γραφικών [θα χρειαστείτε ένα DP hub, βέβαια]. Αυτό πραγατοποιείται χάρη στην υποστήριξη του χαρακτηριστικού Multi-Stream Transport του νέου πρότυπου DisplayPort 1.2. Η ύπαρξη της εξόδου HDMI 1.4a επίσης παρέχει -εταξύ άλλων- ήχο Stereo 3D.

Επιδόσεις
Όπως αναφέραε, η σας προκαλούν σύγχυση οι νέες ονοασίες! Οι αντικαταστάτες των ATI Radeon HD 5970, 5870 και 5850 είναι οι Antilles, Cayman XT και Cayman PRO. Δείτε πως η βελτίωση της αρχιτεκτονικής έχει φέρει τις επιδόσεις της "εσαίας" AMD Radeon HD 6850 στα επίπεδα της ATI Radeon HD 5850, που ήταν η τρίτη καλύτερη κάρτα γραφικών της AMD πέρυσι.
Ο ανταγωνισός ε τις 460 είναι δυνατός, και έχουε και νίκες και ήττες για τη νέα "εσαία" σειρά της AMD, Radeon HD 6800. Λάβετε υπόψη σας, ωστόσο, ότι οι δύο Geforce GTX 460 ήταν υπερχρονισένα οντέλα και επιπλέον οι δύο νέες Radeon λειτουργούσαν ε RC2 έκδοση των Catalyst drivers και όχι την τελική.

Οι εντυπώσεις ας είναι ιδιαίτερα θετικές και όλις φτάσουν στα χέρια ας κάρτες γραφικών που δε βασίζονται στο "reference design", όπως συβαίνει ε τις Geforce GTX 460, θα έχουε ακόα πιο ολοκληρωένη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, οι νέες "εσαίες" Radeon είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.

AMD Radeon HD 6850
GPU: BARTS PRO, ΜΝΗΜΗ [ΜΕΓΕΘΟΣ/ΤΥΠΟΣ]: 1024MB/GDDR5, ΑΡΙΘΜΟΣ STREAM PROCESSORS: 960, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ GPU/SHADERS/ΜΝΗΜΗΣ: 775/775/1000, ΕΙΣΟΔΟΙ/ ΕΞΟΔΟΙ: 2x DVI, 2x mini-DP, 1x HDMI

AMD Radeon HD 6870
GPU: BARTS XT, ΜΝΗΜΗ [ΜΕΓΕΘΟΣ/ΤΥΠΟΣ]: 1024MB/GDDR5, ΑΡΙΘΜΟΣ STREAM PROCESSORS: 1120, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ GPU/SHADERS/ΜΝΗΜΗΣ: 900/900/1050, ΕΙΣΟΔΟΙ/ ΕΞΟΔΟΙ: 2x DVI, 2x mini-DP, 1x HDMI
Πηγή: Pc Magazine

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου