18 Νοε 2010

Στερεύει σε τριάντα χρόνια το πετρέλαιο



Ενώ δεν έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί ενεργειακή πηγή που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το πετρέλαιο, Αμερικανοί ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι σε τριάντα χρόνια θα έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα του "μαύρου χρυσού". 

Μετά από μια σειρά πολύπλοκων υπολογισμών και μετρήσεων που διενήργησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πετρελαιοπηγές του πλανήτη θα έχουν στερέψει το 2041.

Η ανησυχία εντείνεται ακόμα περισσότερο, καθώς διατείνονται πως δεν θα έχει βρεθεί αντικαταστάτης του πετρελαίου, τέτοιος τουλάχιστον που να καλύψει τις ήδη τεράστιες και συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπου.

Με μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση, οι ερευνητές τοποθετούν στο 2054 το τέλος του πετρελαίου της Γης, επισημαίνοντας πως περίπου το 70% του πετρελαίου που εξορύσσουμε από το υπέδαφος χρησιμοποιείται για την παραγωγή βενζίνης και ντίζελ για την κίνηση των οχημάτων.

Εκτιμούν επίσης ότι θα περάσουν 90-100 χρόνια από τη στιγμή που θα καταναλώσουμε την τελευταία σταγόνα πετρελαίου, ώσπου να βρούμε κάτι που να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες μας στον ίδιο βαθμό που το επιτυγχάνει το πετρέλαιο.

Η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να αποτελέσει ένα καμπανάκι κινδύνου ώστε να ληφθούν σε παγκόσμιο επίπεδο άμεσα μέτρα και αποφάσεις περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και στροφής σε εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΠΗΓΗ : www.cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου