Κάτω από το γραφείο του κάθε εργαζομένου υπάρχει ένα πλέγμα από καλώδια, τα οποία συνδέουν τον υπολογιστή του με τα διάφορα περιφερειακά του γραφείου.
Σε συνδυασμό με τους μετασχηματιστές τους, δημιουργούν ένα πραγματικό ηλεκτρικό «δάσος», το οποίο οδηγεί με ποικίλους τρόπους και σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα, ένας φορτιστής κινητού τον οποίο χρησιμοποιούμε μια ώρα την ημέρα, καταλήγει να καταναλώνει μέχρι και την επταπλάσια ενέργεια εάν τον αφήνουμε στην πρίζα όλο το 24ωρο.
Σημασία έχει και ο δείκτης που χαρακτηρίζει την απόδοση του κάθε μετασχηματιστή. Σε πολλές περιπτώσεις η απόδοση δεν ξεπερνά το 30%, οδηγώντας σε σπατάλη το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο.
Τέλος, στις ΗΠΑ το 2008 εισήχθησαν 730 εκατομμύρια μετασχηματιστές από χώρες της ανατολικής Ασίας, από τους οποίους κατέληξαν στα σκουπίδια 370 εκατομμύρια, επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα των απορριμμάτων.
Μια πιθανή λύση που απασχολεί όλο και περισσότερο τους επιστήμονες είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με ασύρματα μέσα. Ενώ έχουμε αποδεχθεί τη μεταφορά πληροφοριών και δεδομένων ασύρματα, εντούτοις η μεταφορά ενέργειας παραμένει δέσμια των καλωδίων.
Την ιδέα για ασύρματη μετάδοση ενέργειας είχε πρώτος ο φυσικός Φαραντέι το 1830, όταν διατύπωσε τον σχετικό φυσικό νόμο. Ο πρωτοπόρος όμως ήταν ο πιο αδικημένος εφευρέτης της ιστορίας, ο Νικολά Τέσλα, ο οποίος έδειξε ότι όχι μόνο τα μαγνητικά πεδία, αλλά και τα ηλεκτρομαγνητικά είναι σε θέση να μεταφέρουν ενέργεια και μάλιστα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Ο Τέσλα κατάφερε να ανάψει λαμπτήρες μέσω ενός πηνίου μετάδοσης πολλά μέτρα μακριά. Στις ημέρες μας, ένα εργαστήριο του Καναδά τροφοδότησε με ενέργεια ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ύψος 21χμ μέσω μικροκυμάτων.
Πιο φιλόδοξα σχέδια ορισμένων επιστημόνων προτείνουν την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο διάστημα και τη μετάδοση της παραγόμενης ενέργειας στη Γη με μικρές απώλειες κατά τη μεταφορά. Πάντως, ήδη κυκλοφορούν φορτιστές συσκευών οι οποίοι μοιάζουν με μικρούς δίσκους, πάνω στους οποίους ο χρήστης απλά ακουμπά το κινητό τηλέφωνο δίχως την ανάγκη για καλώδια.
Σύλλογος επιχειρήσεων έχει προτείνει την εφαρμογή ενός ενιαίου πρωτοκόλλου για την ανάπτυξη των εν λόγω εφαρμογών, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον η κατάσταση που επικράτησε μέχρι σήμερα με τους φορτιστές των κινητών, όπου το κάθε τηλέφωνο χρειάζεται τον δικό του συγκεκριμένο φορτιστή.
Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι οι πιθανές παρενέργειες της ασύρματης μετάδοσης ενέργειας για την ανθρώπινη υγεία παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες.
ΠΗΓΗ : www.energia.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου