19 Νοε 2010

Σε "καραντίνα" θέτει η Ευρώπη τους Έλληνες ασθενείς



Η νοσηλεία των ασθενών στα ελληνικά νοσοκομεία θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στις 24 Νοεμβρίου.

Στη συνάντηση, που θα λάβει χώρα στη Στοκχόλμη, θα τεθεί επί τάπητος η εκτίμηση κινδύνου για τη διασπορά των πολυανθεκτικών gram αρνητικών μικροβίων που ενδημούν με μεγάλη συχνότητα στη χώρα μας.

Αφορά τρία μικρόβια (κλεμπσιέλα, ψευδομονάδα και acinetobacter), η ανθεκτικότητα των οποίων αγγίζει το 50% στα ελληνικά νοσοκομεία.
Αναμένεται κατά τη συνεδρίαση, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", να επισημανθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ενδεχομένως να ληφθούν μέτρα προστασίας με οδηγίες για τους ασθενείς που ταξιδεύουν προς και από αυτές.

Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν είχε εκδοθεί οδηγία, οι ασθενείς που έχουν νοσηλευθεί σε ελληνικά νοσοκομεία και ΜΕΘ αντιμετωπίζονται πολύ σχολαστικά και υποβάλλονται σε λεπτομερείς εξετάσεις όταν προσεγγίζουν ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

«Από συζητήσεις που έχουμε κάνει, με συναδέλφους στο εξωτερικό φαίνεται ότι είναι αρκετά διαδεδομένη η πολιτική του ελέγχου των Ελλήνων ασθενών για τυχόν παρουσία ανθεκτικών μικροβίων σε ξένα νοσοκομεία, χωρίς αυτό να είναι ακόμα επίσημη οδηγία», ανέφερε στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΣΔΥ, Άλκης Βατόπουλος.

Το συγκεκριμένο θέμα εγκυμονεί κινδύνους διασυρμού της χώρας, με τον αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας, Γεώργιο Δάικο, να σημειώνει ότι «καθημερινά βλέπουμε ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί σε ελληνικό νοσοκομείο με αυτά τα μικρόβια. Πας για χολοκυστεκτομή ή αντικατάσταση ισχίου και παθαίνεις μία επιπλοκή, μία νοσοκομειακή λοίμωξη και κινδυνεύει η ζωή σου».

«Πρέπει άμεσα να δούμε τα δικά μας προβλήματα και ελπίζω ότι με το πρόγραμμα Προκρούστης που ξεκίνησε τώρα θα έχουμε ακριβή στοιχεία για την έκταση του προβλήματος περί το τέλος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ώστε να ευαισθητοποιηθούν ο ιατρικός κόσμος και η πολιτεία», σημείωσε.
 
 ΠΗΓΗ : www.cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου